Black Knights klara för Scandinavian Cup

Ett samarbete mellan tre av de nordiska förbunden är nu klart och har fått namnet Nordic League of American football. Turneringen kommer kallas Scandinavian Cup och första upplagan kommer spelas med totalt åtta lag från Sverige, Norge och Danmark som delas upp i två grupper. Örebro Black Knights herrlag kommer spela i grupp A, där de kommer möta norska Kristiansand Gladiators samt danska Aalborg 89ers och Søllerød Gold Diggers. I grupp B finns två svenska lag, Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines, som kommer möta de norska lagen Oslo Vikings och Eidsvoll 1814s. Till 2023 siktar man även på att få med Finland i turneringen.

Detta är ett spännande steg för amerikansk fotboll som sport i Skandinavien. Detta kommer att öka konkurrensen utöver i de nationella ligorna, vilket resulterar i mer fotboll för fansen att njuta av samt gör det möjligt för fler spelare och tränare att få erfarenhet av internationell konkurrens. Jag ser fram emot en fantastisk tävling och nya skandinaviska rivaliteter.

Kjell Peterson, Ordförande SAFF
Bildkälla: SAFFs hemsida

Bakgrunden är att de olika ländernas högsta ligor haft en tydlig topp och man önskar få fler matcher med bra motstånd. Micael Jönsson som är sportchef för Örebro Black Knights herrlag ser fram emot att se vad turneringen har att erbjuda.

Detta är en bra utveckling för oss som förening och det kommer att möjliggöra flera och bra matcher. Det kommer utveckla och stimulera alla ländernas verksamhet, ökar exponeringen av respektive lag samt är ett positivt steg i utvecklingen av vår idrott. För ÖBK kommer detta vara en rolig utmaning för våra spelare och coacher. Vi kommer att få möta motståndare och lag vi aldrig tidigare mött.

Micael Jönsson, Sportchef herr Örebro Black Knights

Lagen kommer ha enkelmöten inom gruppen som startar helgen 30 april-1 maj. Finalen kommer sedan spelas helgen 18-19 juni och kommer vara mellan gruppvinnarna. Platsen för finalen är ännu oklar, då den kommer spelas på någon av finalisternas hemmaplaner. Mer info om Scandinavian Cup kommer presenteras av SAFF i januari nästa år.