Antidoping

Black Knights grundinställning är enkel. Att dopa sig är fusk. För att konkretisera detta arbetar vi efter följande tre punkter:

  • Vinnaren ska kunna glädja sig över en ärlig seger.
  • Förloraren ska kunna känna sig trygg i att ha förlorat i ärlig kamp
  • Åskådaren ska vara förvissad om att resultatet inte är en följd av förbjudna medel

Föreningen bedriver ett aktivt antidopingarbete där vi utbildar, assisterar och till viss del kontrollerar våra aktiva. Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att i slutändan ligger ansvaret på den individuelle utövaren.
Känner du som aktiv eller anhörig att det finns frågor kring detta är du välkommen att kontakta vår antidopingansvarige Martin Arvidsson mail.

Vi är vaccinerade mot doping
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt Riksidrottsförbundets preventions- och åtgärdspaket.
Om du vill veta mer kring konceptet Vaccinera klubben mot doping kan du läsa mer på www.rf.se/vaccinera.

Utbildningen ”Ren vinnare”
Ren vinnare är en e-utbildning för idrottsutövare och stödpersonal som har uppdaterats enligt gällande dopingregler från 1 januari 2015. Genom sju korta moduler lär du dig det allra viktigaste inom antidoping. Varje modul består av videoklipp, övningar och fakta. Du behöver inte slutföra samtliga moduler på en gång. Programmet sparar dina framsteg

Utbildningen hittar man på www.renvinnare.se och den finns tillgänglig på både svenska och engelska. Utbildningen är obligatorisk för alla spelare i Superserien (herr och dam) från och med säsongen 2018.

Regler och Föreskrifter
Som aktiv i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt de föreskrifter som är kopplade till reglementet. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida. www.rf.se/antidoping

Kosttillskott
Riksidrottsförbundet avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står i innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om rekommendationer för kosttillskott och se korta filmer inom samma ämne på Riksidrottsförbundets  hemsida.

Tar du dopingklassade läkemedel?
Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som Riksidrottsförbundet har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni här.

Behöver du söka dispens?
Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. I vår sport behövs dispens INNAN du utövar träning och tävling när du spelar i Superserien samt alla landslag. Du hittar blanketten här.
Om du inte tillhör Superserien eller landslag får du använda dig av en retroaktiv dispens.

Förbjudna substanser
Förutom prestationshöjande medel finns det även andra medel som är förbjudna både inom idrotten och i samhället. Man kommer långt med vanligt sunt förnuft. T.ex. narkotika är inte tillåtet enligt lag och självklart förbjudet inom idrotten också. Om man är det minsta osäker finns dopinglistan här, kontakta antidopingansvarig ovan om det är några frågor.

Svensk Antidoping på Facebook
Gilla och följ Riksidrottsförbundets sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet. https://www.facebook.com/svenskantidoping.

Prenumerera på Antidopingnytt
Du kan även registrera dig som prenumerant på ett nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt.http://www.rf.se/Antidoping/Nyhetsbrev/.