Flaggfotboll

Flaggfotboll utövas av både män och kvinnor i klubbar i hela Sverige. Flaggfotboll tillhör SWE3, ett specialidrottsförbund under Riksidrottsförbundet. På både herr och damsidan är högsta serien SM-serien som är nationell och avgör vilka som blir Svenska mästare. Herrarna har också en utvecklingsserie.

Rättigheter: Göteborg Marvels, Fotograf: Dylan Di Pace

Grundläggande regler
Flaggfotboll är en sport som har sitt ursprung i amerikansk fotboll, där tacklingar har tagits bort och fokus istället ligger på teknik men framförallt taktik. Man spelar 5-mot-5 på planen och sporten är klassad som en non-contact sport likt basket.

Lagen är uppdelade i offense och defense. När det ena laget har bollen är det andra defense. Offense börjar med bollen på sin egna 5-yard linje och har sedan 4 försök (downs) att korsa mittlinjen. Gör man detta får man ytterligare 4 nya försök att ta bollen till motståndarnas målområde (endzone) och göra en Touchdown. Ett försök innebär att centern passar bak bollen (snapar) till sitt lags quarterback som därefter passar bollen framåt till någon av sina medspelare. Om passen tas emot stannar spelet när en av de två flaggorna dras. Om ett lag är i attack (offense) och motståndarlaget (defense) fångar bollen kallas det en Interception. Om det attackerande laget inte lyckas efter 4 försök eller om en interception görs så får det andra laget istället spela offense.

Matcherna spelas 2×20 minuter med undantag för de sista 2 minutrarna av varje halvlek där tiden stannar om en spelare springer utanför planen eller om det är en ofullständig pass. Laget med flest poäng när matchen är över vinner.

Spelplanen och dess mått
Spelplanen och dess mått

Offense består av en quarterback som tar emot bollen när spelet startar och 4 receivers (inklusive centern). Receivers springer framåt på planen i förutbestämda system och får sedan passen från Quarterbacken. Quarterbacken får inte själv springa förbi linjen där spelet startar (LOS – Line of scrimmage), men får lämna över bollen till en medspelare som sedan springer med bollen. Endast ett framåtkast får göras per försök och detta måste göras bakom Line of scrimmage. Bakåtkast får göras oändligt antal gånger. När bollen har passerat Line of scrimmage får den inte överlämnas till en medspelare.

Spelet stoppas när en spelare tacklas (flagga dras), när bollhållaren springer utanför planen eller om bollen vidrör marken.

Ett förutbestämt spel

Ett förutbestämt spel

Poäng
En touchdown görs av en spelare som antingen springer in i motståndarnas Endzone eller fångar bollen i Endzone. En touchdown ger 6 poäng och gör att offense får ett extrapoängsförsök. Detta görs antingen 5 yards ifrån Endzone (1 poäng) eller 10 yards ifrån Endzone (2 poäng). Det försvarande laget kan också få poäng om de tacklar bollhållaren i offense egna Endzone. Detta kallas för en Safety (2 poäng).

Örebro Black Knights
Är du intresserad av att testa Flaggfotboll eller om du bara vill veta mer så är du varmt välkommen till en av våra träningar eller så kan du höra av dig till Anton Lagerström, vars kontaktuppgifter du hittar på laget.se.