Niklas Persson Ghylfe tar över som DC

Efter SM-finalen 2021 stod Örebro Black Knights på Behrn Arena med ytterligare ett silver. Redan då flaggade den defensiva koordinatorn Henrik Dahl att han eventuellt inte skulle fortsätta på posten. Efter att ha engagerat sig i föreningen i många år och de två oerhört slitsamma åren med covid-19 så var det oklart om energin fanns för ytterligare en säsong. Nu står det klart att Niklas Persson Ghylfe (också känd som PG) tar över rollen som defensiv koordinator.

Niklas Persson Ghylfe tar över rollen som DC från Henrik Dahl.
Foto: Jonas Domfors

PG har länge varit aktiv inom föreningen. År 2000 började han som 9-åring som spelare och har sedan dess spelat och coachat i klubben hela sin karriär. Vid 14 års ålder tog han sig till sitt första juniorlandslagsläger och gjorde sin debut i juniorlandslaget fyra år senare på JVM 2009. Året därefter kom debuten i seniorlandslaget på Finnkampen i Helsingfors som Sverige vann med 19-17, där Niklas stod för 3 tacklingar och en sack.

Örebro Black Knights damlag är dock inte främmande för Niklas. År 2013 kämpade PG med en del skador och valde att ta paus i sin spelarkarriär. Detta visade sig leda till ett jättekliv i coachkarriären då Niklas blev headcoach för ett nystartat damlag. Med hjälp av lagledaren Jonas Lewén och damlagets trogna materialare och lagpappa Olle Lundstorp utgjorde dessa tre staben under det första året.

Vi hade en tanke om att skapa en schysst miljö där spelare skulle känna att det alltid fanns en plats för dem oberoende av förmågor eller ambitioner. Vi hade ett gemensamt mål där alla hjälpte till och bidrog på sitt unika sätt. Detta i sin tur resulterade i, säsongen därpå, att vi nästan dubblade antalet spelare och tredubblade antalet coacher. Efter två säsonger lämnade jag över HC-rollen för att återuppta min egna spelarkarriär där jag spelade i 4 säsonger till.

Niklas Persson Ghylfe, DC Örebro Black Knights

Nu är Niklas åter tillbaka i damlaget och denna gången får han möjlighet att fokusera helt på försvaret. Headcoach Jennifer Bergman har drivit värvningen av PG efter att Henrik Dahl informerade om sitt eventuella bortfall och ser fram emot den kommande säsongen.

Niklas har inte bara varit damlagets första coach vid uppstart, han är dessutom en mycket kompetent sådan. Han har lång erfarenhet som mångsidig spelare och även fast han i första hand kommer att styra vårt försvar, så kommer kommer han kunna bidra i alla delar av spelet. Niklas brinner för damlaget och dess utveckling. Han är flexibel och lösningsfokuserad. Jag är glad över värvningen och känner mig trygg i valet av Niklas som defensiv koordinator.

Jennifer Bergman, HC Örebro Black Knights
Niklas Persson Ghylfe tillsammans med herrlagets defensiva linjecoach Aleksi Nyström på Training Day. Foto: Jonas Domfors

”Nu är jag återigen tillbaka i damlaget och som defensiv koordinator får jag möjlighet att fokusera på det jag är bäst på, alltså försvaret. Jag är otroligt taggad inför denna säsong särskilt med Jennifer Bergman som HC och med Tove Hedengren som linebacker coach, två engagerade och kompetenta coacher som jag själv har coachat och som jag nu har nöjet att fortsätta denna resa med. Efter att ha fått möta spelarna och fått höra deras ambitioner tror jag, med hjälp av den staben som håller på att formas, att vi kommer spela fotboll på en nivå som inte setts i damernas Superserie tidigare.”

Niklas Persson Ghylfe, DC Örebro Black Knights

Vi vill tack Henrik Dahl för hans stora engagemang inom både damlaget och föreningen och önskar honom stort lycka till på framtida åtagandet. Håll utkik på vår hemsida och våra sociala medier för kommande nyheter om staben och laget inför säsongen 2022.