Black Knights har begärt utträde ur SAFE

Örebro Black Knights begärde igår utträde ur SAFE med omedelbar verkan. SAFE (Sveriges Amerikansk Fotboll Elit) är en intresseförening för Superserieföreningar vars ändamål är (utdrag ur stadgarna):

§ 2 Föreningens ändamål

Föreningen SAFE har som uppgift att skapa ett fast samarbete med anslutna föreningar och SAFF angående sportsliga, ekonomiska, mediala och marknadsmässiga frågor.
Ändamålet är att utveckla organisationens värde på ett sätt som gagnar och stärker dess medlemsföreningar och därigenom ökar kvalitén på Superserien så att den blir så attraktiv som möjligt ur allas aspekter. Intresseorganisationen ska i ett brett perspektiv tillvarata medlemsföreningarnas intressen och företräda och representera dessa i gemensamma och övergripande frågor, såväl vad som gäller externa parter som samarbetspartners.

Med anledning av det förslag på spelschema som SAFE presenterat till TU och som förbundsstyrelsen beslutade om 2020-01-07 så har vi begärt utträde. Anledningen är att vi anser att spelschemat gynnar de redan starkaste lagen då de fått 5 st hemma matcher och de sämre lagen fått 4 st hemmamatcher. Vi anser att detta är orättvist ur flera aspekter och att det strider mot SAFE:s stadgar om att öka kvaliteten på Superserien.

Spelschemat är orättvist och gynnar de bästa lagen idrottsligt, ekonomiskt, marknadsmässigt och medialt, och i tillägg strider det mot stadgarna i SAFE då det försämrar kvaliteten för Superserien.

Idrottslig orättvisa

För att tydliggöra detta så kan man tydligt se att alla lag gör fler poäng på hemmaplan än på bortaplan. En extra hemmamatch för de redan starka lagen gör detta ytterst orättvist. Under 2019 såg det som följer.

Gjorda poäng i grundserien 2019
Lag Hemma Borta
ÖBK 41 13 Totalt
ÖBK 14 4 Per match
U86 31 20 Totalt
U86 10 7 Per match
SMM 90 85 Totalt
SMM 30 28 Per match
CC 93 90 Totalt
CC 31 30 Per match

Ekonomisk orättvisa

Det innebär en direkt ekonomisk orättvisa och en indirekt ekonomisk orättvisa med detta spelschema. En hemmamatch skapar ett direkt överskott på arenan med försäljning, entréintäkter minus planhyra och domarkostnader. För bortalaget innebär det dessutom ökade kostnader pga av resa.

Indirekt gynnas hemmalaget genom möjlighet att införskaffa partnersamarbeten. Vi har inte så många hemmamatcher så varje match är ytterst betydelsefull.

Marknadsmässig orättvisa

För att sälja vår produkt på ett framgångsrikt sätt så behöver vi exponera vår produkt. Skapa ett event, skapa en tillställning med mycket folk, där vi som förening kan visa upp oss på planen såväl som utanför planen. Vi är extremt beroende av dessa hemmamatcher för att kunna sälja våran produkt och över tid skaffa mer resurser till förening och vår sport. Detta handlar om att öka möjligheten till rekrytering av fler spelare, fler ledare, fler coacher samt fler som på ett eller annat sätt vill arbeta med vår förening. Det handlar självklart också om att över tid få in mer pengar till vår verksamhet.

Medial orättvisa

Medialt så får vi mer media vid våra hemmamatcher än vid våra bortamatcher. Media är viktigt för oss för att få sporten att växa.

Oroande Utveckling framåt

Vi vill alla att Superserien ska få fler lag. Detta är i direkt konflikt med detta. Det är upprörande hur det lagda förslaget redan stärker de redan starka och ökar glappet till de svagare lagen. Som blivande Superseriepotentat skulle jag bli än mer orolig för att ta klivit upp när denna attityd finns.

Vi har påtalat ovanstående för de övriga medlemmarna i SAFE utan att få förståelse. De övriga föreningarna står alla bakom det lagda förslaget trots att det strider mot SAFE:s stadgar.

Vi har påtalat detta för förbundsstyrelsen och de återremitterade det till SAFE där det inte blev någon ändring. Under tisdagen beslutade därefter FS att gå på SAFE:s förslag på spelschema trots de uppenbara orättvisorna som till 100 % gynnar Carlstad Crusaders och Stockholm Meanmachines.

Sportgrupp Herr Elit