Herr Elit presenterar coachingstaben 2020

Arbetet inför säsongen 2020 pågår för fullt och en av Sportgrupp Herr Elits viktigaste uppgifter är att forma en coachstab som skall skapa bäst möjliga förutsättningar för att våra spelare i elitlaget för herrar skall kunna utvecklas så mycket som möjligt. Lagets målsättning är att efter några lite magrare år där säsonger slutat redan i semifinal, åter ta oss tillbaka till den absoluta toppen. Vi har sedan tidigare presenterat vår nya HC Timothy Speckman som med erfarenhet från amerikansk collegefotboll har kunskapen, och med många år i den tyska ligan GFL känner till utmaningarna och skillnaderna med att coacha amerikansk fotboll i Europa. Nu har vi också glädjen att kunna presentera våra positionscoacher.

Sportgrupp Herr Elit är mycket nöjd med staben som bär på oerhört mycket kunskap, erfarenhet, vilja och engagemang. Tränarna har alla varit grundpelare i föreningen över flera år och samtliga av våra svenska coacher spelar eller har spelat på absolut högsta nivå i Sverige. Med fler än 80 (!) landskamper gemensamt vet de vad som skall till för att lyckas inom deras respektive ansvarsområden. De har också gedigen erfarenhet som tränare från tidigare och tre av dem representerar för tillfället Sverige som landslagscoacher. Det är ett stjärnfyllt gäng och en av Sveriges absolut vassaste coachstaber som under HC Timothy Speckman kommer leda Örebro Black Knights under säsongen 2020.

Aleksi Nyström – DL

Aleksi har Göteborg Marvels som moderklubb, och kom till Örebro Black Knights inför säsongen 2014. Innan dess har han också spelat för Santa Barbara Cummunity College och hade efter den sejouren erbjudande från både div II och div I skolor i den amerikanska college-serien. Han har representerat Sverige i landskamper både som junior och senior. Aleksis spelarkarriär i Black Knights har kantas av stora spel vilket resulterade i utmärkelsen som Årets defensiva linjeman i Superserien 2015, men tyvärr också av skador. Sedan en knäskada i 2016 har han inte helt kommit tillbaka till planen, men har troget tjänat föreningen och elitlaget som coach på ett mycket förtjänstfullt sätt. Aleksi är en erfaren och mycket omtyckt spelare och coach och det är en glädje att kunna kunngöra att han fortsätter mantla rollen som tränare för våran defensiva linje. Om han i tillägg kommer till spel under säsongen 2020 låter vi ännu vara osagt.

Aleksi Nyström. Foto: Andreas Lundgren

Filip Jönsson – LB

Filip är en tvättäkta Örebroprodukt närmast född in i föreningen, då hans far är, Micael Jönsson, tidigare spelare, ordförare och numera ledare för Sportgrupp Herr Elit. Filip är en mycket meriterad spelare med erfarenhet från både juniorlandslag och herrlandslag samt en av ledarna på försvaret när Black Knights och Sverige tar sig an sina motståndare. Bland alla hans spelarmeriter är han ensam i Sverige om att spela i fyra (!) EM-slutspel. Med erfarenhet av spel för Benedictine Ravens samt Lindenwood Lions i den amerikanska college-ligan (2011-2014) besitter han mycket kunskap. Filip har under flera år varit juniortränare för olika lag i föreningen. I tillägg har han också varit tränare vid Panthers Autumn Camp i Sverige, föreläst för juniorlandslaget, samt coachat damlandslaget. Filip går alltid in 100% i allt han gör och är en viktig pådrivare för laget även utanför planen. Vi är mycket glada för att han utöver spel kommer coacha våran spännande LB-grupp i 2020.

Filip Jönsson. Foto: Andreas Lundgren

Johan Lindahl – DB

Johan är en av ledarna i Black Knights passförsvar och han har representerat moderklubbens elitlaget framgångsrikt sedan 2012 och var så sent som 2018 nominerad till utmärkelsen Årets DB i Superserien. En knäskada kommer tyvärr att hålla han från spelplanen under säsongen 2020, men det öppnar upp nya möjligheter för hans ledaregenskaper. Precis som våra övriga positionscoacher har Johan erfarenhet från landslagsspel på junior-  och seniornivå och han medverkade bl. a. i JVM 2012. Trots relativt ung ålder är johan en mycket talangfull tränare som redan besitter gedigen tränarerfarenhet. Han har coachat Black Knights juniorer de sista fyra åren och ingår också i damlandslagets coachstab sedan 2018, som sommaren 2019 spelade hem ett historiskt EM-silver.

Johan Lindahl, andra fr.h

Sebastian Nilsson – OL

Sebastian är en av föreningens bästa och mest framgångsrika linjespelare genom tiderna. Han har över flera år varit traditionsbärare för våran offensiva linje och det är otroligt viktigt för föreningen att vi har säkrat han som tränare inför säsongen 2020. Som spelare har han ankrat den samma linjen genom sin position som center i både Black Knights och landslaget. 2015 kårades han till årets bästa offensiva linjeman i Superserien och han har representerat Sverige i både junior- och seniorlandslag. Han har varit aktiv som tränare i föreningens ungdomslag i årevis och har utvecklat många juniorspelare till duktiga linjespelare som håller absolut toppklass, där nuvarande starting LT för Temple Owls, Isacc Moore är det största exemplet. Sebastian har i år även tagit steget in i herrlandslagets tränarstab.

Sebastian Nilsson

Johan Stål – WR

Bortsett från fjolåret när Bim Jensen Östlund ansvarade för receivers har denna positionsgrupp saknat en egen coach under många år. Att vi har lyckats fylla denna roll i 2020 är mycket viktigt. Att vi dessutom har fyllt den med en av Sveriges genom tiderna bästa och mest meriterade WR är grädde på moset. Bakom sig har Johan en 18 år lång spelarkarriär med 130 Superseriematcher samt över 100 touchdowns. Han startade sin spelarkarriär i Black Knights och var med och spelade hem föreningens första SM-guld i 2000 (U16). Utöver spel för Örebro har han också vunnit ett SM-guld med Carlstad Crusaders i 2010 och representerat Sverige i mer än 20 herrlandskamper. Listan över vunna Superseriepriser kan göras lång och inkluderar Årets spelare, Årets WR (2 gånger), Årets ST (2 gånger) samt Årets Rookie. Johan är en otroligt positiv person som sprider god stämning, men låt inte leendet lura er då det ligger mycket hårt arbete bakom hans framgångar. Precis som Sebastian Nilsson ingår numera Johan i herrlandslagets tränarstab.

Johan Stål

Timothy Speckman – RB

Våran HC Timothy Speckman kommer ta ansvar för våran RB-grupp. Coach Speckman har fem års erfarenhet från att coacha RBs från Willamette University och har också haft ansvaret för RBs som tränare för Kiel Baltic Hurricanes i 2016.

Timothy Speckman

Som tidigare nämnt stoppar inte Sportgruppens arbete här och för tiden jobbar gruppen tillsammans med HC Timothy Speckman nu med att säkerställa en DC för att göra den redan meriterade coachstaben komplett inför säsongen 2020.

Foto: Jonas Domfors