Preview: SM-final Div1 Dam 9/7-16 Örebro Black Knights vs. Arlanda Jets

Årets SM-final är snart här och 2016 står det mellan årets tabelletta och tabelltvåa. Örebro Black Knights mot Arlanda Jets. Dessa två lag har en rad saker gemensamt. Båda har öst in poäng offensivt och båda har haft mycket stabila defensiver som släppt in ytterst få poäng. Det som däremot skiljer lagen åt är hur de väljer att attackera sina motståndare.

Örebro kommer in med ett starkt springspel där hela anfallet ankras av en stor, tung och explosiv O-line och det är dessa damer som möjliggjort framgången för Örebros anfall. Sen hjälper det att Örebro har runningbacks som visat sig vara mycket löpstarka och stryktåliga samt att hela offensiven blockar över hela planen. Visst passar Örebro bollen med men fokus är run, run och sedan run.

Arlanda å sin sida har en tydlig hållning där en erfaren QB levererar bollar genom luften till snabba och bollsäkra receivers. Arlanda har även de ett springspel som de framgångsrikt använder sig av men det stora hotet är helt klart anfall genom luften. Arlanda har idag det mest avancerade luftanfallet i ligan.

Detta leder oss då till respektive lags defensiver. Här är det mer lika mellan lagen och hur de spelar. Båda lagens defensiver är mycket aggressiva med duktiga D-lines, line backers och DB’s. Dessa två defensiver har potential att helt stänga ner matcher. Tabellen vittnar om det där Örebro släppt in 27 poäng och Arlanda släppt in 24 poäng. Avgörandet kommer inte handla om vilka som kan göra poäng, det kan båda lagen verkligen göra (Örebro gjorde 261 poäng och Arlanda 163 poäng). Det kommer snarare handla om vilken av dessa två duktiga lags defensiver som kan störa sina motståndare mest. Kommer Arlanda orka stå emot Örebros tunga springanfall och kommer Örebro i sin tur kunna hantera den luftattack som Arlanda kommer med?

Örebro och Arlanda har historiskt haft jämna matcher där det oftast handlat om en vinst med en udda TD. Det borgar för att matchen kommer bli hård och spännande. Vi har här två välcoachade lag där det finns gott om duktiga atleter och vilka som kommer stå som segrare avgörs den 9/7 klockan 14:30 på Stockholms Stadion.