Erik Wikholm ny Klubbutvecklare: ”Jag blev tagen av klubbens potential”

Erik Wikholm är en man med många järn i elden. Idag tränar han fotboll några gånger i veckan, gymmar och löper. Förutom det uppenbara intresset för idrott spenderas mycket av hans tid kring aktier, matlagning, resor, sports betting, musik och konsumtion av filmer och serier. Han beskriver sig själv som kreativ, analytisk, utåtriktad, gubbig och lite galen.

Erik är uppväxt i Hovsta, en lugn förort norr om Örebro. Han intresserade sig snabbt för idrott men främst fotboll och kampsport. Efter studenten och under de nästkommande två åren studerade han KY Sports Marketing i Båstad. Utbildningen innefattade bland annat föreningsutveckling, marknadsföring, sponsring, event management och upplevelsemarknadsföring. Kort och gott allt som behövs för att arbeta professionellt med idrott utanför planen.
263450_10150672588680328_1953669_n

Han bildade tillsammans med en klasskamrat företaget TikiTaka Sports Marketing som under utbildningen och några år framåt arbetade med event, marknadsföring och sponsring. När delägarna gick åt olika håll fortsatte Erik under ett år hos Eco Örebro med marknadsfrågor samt extra fokus på ekologi.

– När jag var mitt uppe i Eco Örebro fick jag kontakt med ett företag (Signs partner) som arbetade med nationell arenareklam. Jag kunde inte riktigt säga nej till att arbeta med Elitserien i hockey och Allsvenskan i fotboll så jag tog en chans och började där. Det var en häftig upplevelse att sälja nationellt med den absolut bästa exponeringen som vi har i Sverige. Man lärde sig även mycket på resan men jag kände i slutet att renodlat försäljningsarbete inte är något för mig.

1916382_360921830327_2238694_n

Erik fick senare kontakt med företaget Intbiz Solutions som arbetar med affärsutveckling inom IT-branschen. Sedan starten har han arbetat på Microsoft i olika typer av roller via konsultbolaget.

– Jag började de första två åren att arbeta med licensiering och blev även Microsoft licensspecialist. Jag arbetade mig uppåt i leden och fick senare en tjänst där man hjälper återförsäljare att utveckla sin Microsoft-affär och det är även det jobbet som jag har nu fast med ett speciellt fokus på Microsofts molntjänster (Azure).

Intresset för sport och utveckling har alltid funnits där och förutom tidigare ordförandeskap i Axbergs IF har Erik inte tagit sig an något projekt kring sport. Fram tills nu.

– Av en händelse såg jag i december bilder från en av Black Knights sponsorträffar på LinkedIn. Jag gick genast in på klubbens hemsida och blev verkligen tagen av värderingar, profil och potentialen i klubben. Jag ringde Jimmy senare samma dag och presenterade mig, vi tog ett möte och kom upp med en plan. Jag har under åren lärt mig otroligt mycket och har väldigt bra verktyg för att kunna hjälpa Black Knights på sikt och går in med ett långsiktigt perspektiv där jag lägger ner den tid jag kan och har i det här.

Just amerikansk idrott är något som faller Erik lite extra väl i smaken, och ytterligare en anledning till att han valt att jobba med just Black Knights.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för idrotten från USA, de häftiga upplevelserna från eventen och allt runtomkring. Jag tillsammans med några vänner började följa NFL säsongen som var där vi även la bet varje omgång. Jag fastnade väldigt fort för sporten. Jag har tyvärr aldrig varit på en NFL-match men har verkligen upplevt häftiga arrangemang hos New York Rangers och Brooklyn Nets matcher. Jag passade även på att träna några träningar med utvecklingslaget vilket var grymt roligt. Tyvärr så krockade det med tiderna för fotbollen just denna säsong. Enligt mitt sätt att se på det är Black Knights utan tvivel det häftigaste man kan ta sig an att arbeta med när det gäller sport i Örebro och även i Sverige. Vi har en ung klubb som har utvecklats otroligt fort, en klubb som genomsyrar klubbanda och kamratskap, en sport som har en sån otrolig utvecklingspotential i Sverige. Vi har massor med nya människor från andra länder som vi behöver hjälpa och ta hand om så de kan komma in i vårt samhälle. Idrott, sport och föreningsliv har en fantastisk förmåga att göra just det.

Mer konkret kommer Eriks roll fungera som ett strategiskt bollplank till Klubbchefen Jimmy Palmborg. Det främsta fokus denna säsong kommer vara att lära känna föreningen, analysera och optimera där det behövs. Det mest relevanta blir att arbeta med nya matchchefen Jacob Höglund kring klubbens matchevent på Behrn Arena.

– Som klubbutvecklare vill jag hjälpa Black Knights utvecklas på otroligt många plan. Jag ser rollen som ett stort pussel som aldrig blir klart, det finns alltid nya bitar att lägga. Jag kände direkt att det jag vill arbeta med denna säsong är matcheventen, det som händer innan, under och efter. Få publik till matcherna och få dem att trivas och uppleva. Få fler människor intresserade av sporten och fortsätta arbeta med att stärka varumärket Black Knights. Men det kanske mest intressanta för mig att arbeta med merchandise. Jag vill se Black Knights-kepsar när jag går på stan, publiken viftandes med handdukar på matcherna iklädda snygga tröjor. På sikt kommer vi hamna där. Vi kommer bland annat börja med att göra en del undersökningar med publik, sponsorer och medlemmar för att kunna bli ännu bättre. Jag kommer mest spendera tid med Jacob och Jimmy men vill verkligen lära känna alla i klubben! Jag vill också passa på att hälsa alla välkomna till Behrn Arena! Se till att följa oss på sociala medier, gå med i Knight Club och hör av er om ni har idéer på aktiviteter vi kan göra!

INFO OM ERIK WIKHOLM

Ålder: 28

Från: Hovsta (Örebro)

Arbete: Affärsutvecklare inom Cloud (Partner Practice Recruiter) på Microsoft (via Intbiz)

Utbildning: KY Sports Marketing 80P

Favorit NFL-lag: New Orleans Saints

e-mail: erik.wikholm@blackknights.eu

LinkedIn: https://se.linkedin.com/in/erikwikholm