Interception-maskinen förlänger: ”Inget annat att fundera på”

– När Black Knights ville ha kvar mig inför nästa säsong fanns det inget annat att fundera på!

Alexander Sundström, 191 cm och 92 kilo passningsförsvarare är märkbart nöjd över att ha förlängt med Örebro. Han kom till klubben från Arlanda Jets inför fjolårssäsongen där han gjorde sitt debutår i Superserien. Innan det spelade Sundström tillsammans med runningback Kasper Wedberg och wide receiver Rickard Bäck som även dem anslöt från Dalalaget till Örebro i fjol. Efter att ha inlett säsongen som wide receiver ansåg coach Randy Beverly Jr att Sundströms kvalitéer kunde behövas på den plats där den unge talangen Johan Lindahl var tänkt att spela innan han bara några veckor innan säsongsstart ådrog sig en knäskada. Med atletisk förmåga och en naturlig känsla för att fånga boll imponerande Sundström på många i sin nya position och var en starkt bidragande orsak till Black Knights välfungerande försvarsmaskineri.

22609_10152934944070095_7384237910314292037_n

– Jag kan inte vara annat än nöjd med mitt första år i Örebro. Jag blev värvad som WR och på det spåret var det. Sen började skador spöka på defense så jag blev förfrågad om jag vill testa att spela CB. Redan efter första träningen kändes det naturligt, så dom 4 första matcherna dubblade jag lite. Till slut kom coach fram till att CB var det jag skulle satsa på. Ska jag vara ärlig hade jag noll koll på hur ett försvar tänker och spelar. Jag visste jag knappt vad zon-försvar var…  Så jag tvingades lägga ner extra mycket tid både på och utanför planen när det gällde spelbok och spelteknik och blev också bättre och bättre ju längre säsongen led. Ska man summera säsongen är jag extremt nöjd över vad jag presterat och jag tycker jag tillhörde toppen i Sverige på min position i fjol.

Under offseason ägnar sig Sundström inte riktigt åt samma styrketräningsprogram som övriga spelare. Istället arbetar han som profesionell bandyspelare i Borlänge Bandy.

– Bandyn är i full gång just nu, träning 4 gånger i veckan plus match. Så någon tid över till annat finns knappt. Säsongen slutar om en månad ungefär och vi ligger 7a av 12 lag just nu. Det är väl kanske inte den bästa positionen att önska men det är fortfarande poäng kvar att spela om.

11904642_10153130584445095_346668130427689616_n

På frågan om han kommer tvingas välja mellan någon av idrotterna snart är han fortfarande kluven.

– Just nu är det nog för tidigt att säga om jag ska välja en sport. Jag har fortfarande en vision om att spela bandy på elitnivå. Dock vet jag att det blir svårt att spela på högsta nivån i både bandy och fotboll. Det gick nog på Johan Ståls tid då jackorna var gjorda av mammut! Skämt å sido. En permanent flytt till Örebro är också något jag inte kan svara på i dagsläget, det får helt enkelt framtiden avgöra.

Sundström – som stod för imponerande 3 interceptions för totalt 119 yards och 1 touchdown under säsongen – har ändå mycket att förbättra enligt honom själv, trots att han anser sig vara i Sverige-toppen på sin position.

– Det finns många bitar jag måste bättra, framförallt min tacklingsteknik! Det ser nog enkelt ut från sidan men det krävs extremt mycket tajming och teknik för att tackla någon som väger över 100 kg och springer rak mot dig. Jag har dock en stark tro och skön känsla inför kommande säsong, både för mig och laget. Får vi behålla förra årets stomme och krydda på med flera duktiga spelare är jag övertygad om att vi spelar slutspel även nästan sommar. Men en guldmedalj skulle smaka bäst av allt!

20150816-amfotboll-BKvsSTU-behrn-56383

Foto: Andreas Lundgren & MAVFoto