Möt vår nya matchchef Jacob Höglund

Sedan 2013 spelar Black Knights sina hemmamatcher i Superserien på Behrn Arena. Genom att ha satsat på högkvalitativa event och arrangemang har organisationen lyckats med att positionera sig i toppen av publiklagen i Örebro med ett publiksnitt som aldrig varit under 1000 åskådare/match sedan flytten från Karlslund Arena. Dessutom har publiksnittet räckt till att Black Knights som enda lag från en marginalidrott tagit en plats på SVTs publikbarometer.
För att utveckla matcharrangemangen har rollen som matchchef varit central i organisationen. Matchefen ansvarar för att eventet uppfyller de krav vi har på oss både från regelverk och egna målsättningar inom Black Knights. Matchefen tillsätter och leder ideella resurser i arbetet runt omkring arrangemanget och är också med och utvecklar detsamma för att kunna erbjuda publiken en såpass attraktiv produkt att man oavsett intresse för sporten i sig ska vilja bli en återkommande besökare på våra hemmamatcher. Vi strävar efter att utbilda vår publik i sporten för att göra upplevelsen roligare och mer intressant, och vi jobbar för att skapa träffytor där människor kan umgås, ha trevligt, äta och dricka gott samt stärka relationer med kunder.
De första åren roddade Magnus Levinsson, f.d spelare och numera Business Segment Director på BillerudKorsnäs, rollen för att i fjol lämna över till Micael Jönsson, f.d ordförande i Black Knights och känd näringslivsprofil i Örebro. Idag kan vi presentera att rollen tas över av Örebro Studentkårs f.d ordförande Jacob Höglund.
– Jag ser fram emot att få bli en del av Black Knights-familjen och få möjligheten att vara en del i vår resa mot att bli Sverige bästa amerikanska fotbollsförening.

Jacob kommer – enligt honom själv – från en sömnig pendlarort utanför Uppsala där inte mycket hände. Han ägnade framför allt sin ungdom till att spela handboll upp till div.1-nivå. Idag bor han tillsammans med sin sambo i Örebro. Tidigare har han arbetat som instruktör i försvaret, studerat freds- och konfliktstudier vid Umeå universitet, haft uppdraget som heltidsarvoderad ordförande för Örebro studentkår samt varit ordförande ÖUIF (Örebro universitets idrottsförening). Det var under tiden på Örebro universitet som hans intresse för amerikansk fotboll föddes till liv efter en tids dvala.

– Min första kontakt med amerikansk fotboll var när jag var i USA på bilsemester med mina föräldrar för 11 år sen. Det blev en hel del college football på de olika hotellrummens tv-apparater. Hemma i Sverige var det först under min tid vid Örebro universitet som jag verkligen blev frälst av sporten efter att ha börjat spela och träna med universitetslaget Black Jacks. Idag har den amerikanska fotbollen blivit ett genuint intresse där söndagskvällarna dedikeras åt NFL och allt som hör till.

jacob bj
Jacob under sin debut Örebro universitets Black Jacks
När Black Knights nu går in på sitt 4e år på Behrn Arena har rutinerna kring eventet börjat sätta sig. Publiken vet ungefär vad man har att förvänta sig och det börjar bli läge att växla upp denna del ytterligare för att få ut maximal potential av den fina arenan mitt i Örebro.

– Min vision som matchchef handlar inte främst om antalet besökandet på våra matcher utan om själva upplevelsen. Jag vill att vi tillsammans ska skapa event som är en upplevelse för alla – från publik till spelare och framförallt alla personer som frivilligt väljer att hjälpa till att arbeta under en match! Min vision är att vi inom 3-4 år har kommit så långt i vår matchverksamhet att varje match blir en upplevelse utöver det vanliga. Det handlar om allt från hur vi jobbar ”pre-game” med olika aktiviteter till att skapa en läktarkultur som lyfter våra matcher till en högre nivå. För mig kommer det här första året främst handla om att lära känna organisationen och alla dom människor som är en del av den.

Jacob tillträder rollen som matchchef med omedelbar verkan och kommer inom kort bjuda in intresserade personer som vill vara med och utveckla eventet kring Behrn Arena till ett gemsamt planerings- och inspirationsmöte. Är du intresserad av att delta eller har du tips och idéer på hur vi bör jobba? Mejla vår klubbchef så för han vidare informationen till Jacob.
jacoh studentkår
KORTFAKTA OM JACOB HÖGLUND
Ålder: 29 år
Från: Knivsta, 2 mil söder om Uppsala

Arbete: Jobbar idag med bostadspolitik för Hyresgästföreningen
Favorit NFL-lag: Atlanta Falcons
Foto: Andreas Lundgren