BEKRÄFTAT: Oskar Karlsson återvänder efter proffsäventyr i Finland

För två år sedan meddelade Black Knights att man släppt sin defensiva linjespelare Oskar Karlsson till finska Seinäjoki Crocodiles där han spenderade ett år som utlandsproffs under säsongen 2014. Efter en fin säsong i Finland och ett års uppehåll från sporten väljer nu Karlsson att återvända till Superserien och Örebro.

– Finland var häftigt och jag lärde mig mycket. Det är speciellt att kunna fokusera helt ut på fotboll varje dag och tjäna pengar på det. Jag skulle rekommendera det till alla intresserade. Personligen gick det bra men det viktigaste var att det gick bra för laget. Efter ett års uppehåll från sporten kontaktades jag av Örebro om en eventuell comeback inför 2016. Trots att jag förhandlat med en del klubbar kändes valet dock ganska klart. Jag utvecklades mycket under mina tidigare år i klubben och fick möjligheten att lära känna fantastiska människor. Efter moderklubben Jamtland Republicans känns Örebro som ett andra hem.

Oskar är ursprungligen från Östersund och har fostrats i föreningen Jamtland Republicans. Där har han både spelat och coachat. Det är med varmt hjärta han pratar om sin moderförening.

– Det är viktigt för mig att folk vet vilken betydelse Republicans haft för svensk football. Vi har inget lag i Superserien men spelare representerade i nästan alla. Det är otroligt imponerande i min mening.

Jämförelsen mellan Sverige och Finland har gjorts många gånger förr, och skillnaden mellan svensk och finsk amerikansk fotboll menar Karlsson är relativt liten.

– Ligorna är väldigt jämna. Små saker skiljer men när man pratar kvalité så tycker jag det räcker med att kolla Finnkampen och Champions League, vartannat år vinner Sverige, vartannat Finland. Dock har ju finnarna två raka i Finnkampen men vi får trösta oss med Crusaders utskåpning av Roosters sist. När det kommer till det sociala är det lite annorlunda. Seinäjoki påminner rätt mycket om Östersund till storleken och så, men människorna där pratar inte så mycket om de inte har något att säga. Först kunde jag tro att de var otrevliga eller att de inte gillade mig, men sen insåg jag att det bara är en kulturgrej. Dessutom var bastutrenden löjligt påtaglig, jag bastade mer under säsongen i Seinäjoki än jag kommer göra under resten av mitt liv.

Oskar Karlsson

Karlsson spelar som Defensiv end. Med sina 185 cm och 101 kg är han egentligen lite för liten för sin position, något han kompenserar med aggressivitet och stark ”motor”. Förra gången han var i Örebro slutade det likt de senaste åren ofta har gjort med finalförlust mot Carlstad Crusaders. Även om Karlsson – om han måste välja – anser att Crusaders bär favoritskapet även i år är målet för säsongen solklart.

– Jag har bara ett mål och det är att vinna SM-guld! Sjävklart vill jag prestera på ett personligt plan och bidra men individuella stats och utmärkelser betyder inget för mig om vi inte vinner allt. Carlstad får som regerande mästare såklart bära favoritskapet men varje år i Superserien är olik den tidigare och vi får helt enkelt se hur säsongen utspelar sig. Att Örebro kommer vara med och slåss om guldet har jag dock inga som helst tvivel om.

Från klubbens sida är Sportchef David Jonsson mycket nöjd med värvningen.

– Oskar är precis den sortens spelare och personlighet vi behöver. Mitt intryck av honom sedan hans senaste sejour i Black Knights var att han även innan proffsäventyret redan då hade samma mentalitet som ett proffs. Han är träningsvillig, disciplinerad, besitter en hunger att utvecklas genom att pusha sig själv och besitter ett brinnande intresse för sporten. Jag förväntar mig att han kommer utgöra ett stort hjärta på defensiva linjen.

Statistik från proffssäsongen 2014
9+16 tacklingar
4 forcerade fumbles
3,5 sacks

oskarkarlsson2

Foto: Andreas Lundgren