U17-spelaren Douglas Oscarsson har siktet inställt på College

Vi har kunnat rapportera om juniorspelarna William Domfors och Leo Åblad Lindkvist som åkt över till USA för att delta på ett läger för talangfulla unga spelare i den s.k ”Shrine Bowl”. I fjol var inte mindre än tre spelare från Black Knights kallade till ett liknande läger inom nätverket Bret Cooper Football.

Den 25e December i år kommer Douglas åka tillbaks till USA för att för andra året i rad träna med och coachas utav Bret Coopers akademi.

– Min plan är att prata med alla coacher på plats och försöka visa upp mig så mycket som möjligt när jag kommer dit. Det gäller att de får veta vem jag är, vad jag går för och mina mål med idrotten och skolan. För coacherna här bryr sig lika mycket om skolan som football. De är väldigt hårda mot sina spelare för att förbereda oss för vad som kommer – stenhård konkurrens idrottsligt i kombination med tuffa studier. De pratar hela tiden om att det krävs mer än att vara en utmärkt football-spelare för att gå långt i den här sporten. Du måste ha bra karaktär och vara duktig med dina studier. Har du inte ett GPA (Grade Point Average, medelbetyg på universitetsnivå) över 3.0 (max är 4.0) kommer du inte in på Bret Cooper. Du måste också ha drömmar och visioner utöver att spela i NFL – t.ex att bli ekonom, läkare eller något att falla tillbaka på om den idrottsliga karriären inte blir som man hoppas.

1908062_10204242198229986_2885516670488353706_n
Douglas (t.v) tillsammans med Bret Cooper (t.h)

För att hjälpa de unga idrottsmännen med detta har Bret Cooper Academy inte bara duktiga coacher utan även s.k ”academic advisors”. De ser till att du syns och för en dialog med lärosäten i hela USA och ser till att de scoutar spelarna i akademin – och inte vilka lärosäten som helst. Enorma skolor som LSU, University of Miami och UCLA som Douglas är mest inriktad på är alla såna som potentiellt kan få nys om Douglas genom det här programmet.

– Jag är intresserad av de skolorna för att de inte bara har footballslag i Division 1 utan också har ett väldigt gott rykte för sina utbildningar. Jag har stora drömmar oavsett vad jag gör. Det är det som får mig att orka fortsätta utsätta mig för jobbiga moment som krävs för att lyckas. Jag vet innerst inne att alla mina personliga mål och drömmar kan slå in om jag jobbar hårt för det. Jag har dem uppskrivna i min mobil och varje morgon när jag vaknar tittar jag på dom och tänker alltid på hur jag kan pusha mig själv hårdare än vad jag gjorde igår för att alltid bli bättre. Det är en livsstil för mig och en viktig del av mitt liv.

11058217_10204804745133307_2929519764351512475_n
Douglas tillsammans med lagkamraterna Edvin Jönsson (#21) och Erik Klerestam (#30) på Black Knights säsongsupptaktsmöte 2015. Intervjuade av Gunnar Thuringer (t.h)

Det är inte många ungdomar knappt fyllda 15 år gamla som har det här tankesättet. Det kräver en otrolig disciplin, vilja, beslutsamhet och hårt arbete. Till sin hjälp har han förutom stöttande föräldrar ett par förebilder som ger honom stöd.

– Det är inte många av mina jämnåriga som förstår mina uppoffringar eller som tänker som jag. Men det finns en del och de som har drömmar som jag och vill bli någonting måste veta att det inte räcker med att vara medioker och göra som alla andra. Du måste ta tag i väldigt mycket själv, ta ansvar för din egen utveckling. Detta har jag fått höra så många gånger av några av mina största idoler – Micael Jönsson (f.d ordförande Black Knights) och Patrik Pettersson (aktiv i STU Northside Bulls) – men framför allt Örebros egen Johan Stål! Johan är en kille som jag aldrig förstår hur han orkar, men jag vet att vill jag bli lika bra som honom måste jag pusha mig själv minst lika hårt som han har gjort under hela sin aktiva karriär! Och det är jag beredd att göra.

10898250_778841522163226_8882383469764164181_n