How bout them rooks?

I glassande sol på Behrn Arena tog Örebro Black Knights emot gästande Kristianstad Predators, en viktig match som skulle vara avgörande för att hålla sig kvar i slutspelsbilden. Vad som utspelade sig var inget annat än en utklassning från Örebros håll där hemmalaget hade stadigt grepp om resultatet fram tills slutsignal då resultatet slutade på 48 – 2.

Två utmärkande spelare denna matchen var nykomlingarna #20 Jonathan Eklund och wide reciever #17 Teodor Vanberg. Eklund, som varit en framstående del av bakfältet som runningback, sprang för 104 yards och en touchdown medans Vanberg (wide reciever) hade sin bästa match hitintills för säsongen med 6 mottagningar för 146 yards och två touchdowns. Det är värt att nämna att både Eklund och Vanberg anslut till laget i år utan tidigare erfarenhet av amerikansk fotboll förutom det dem sett från NFL.

Första halvlek

Det var Örebros anfall som skulle få inleda matchen på Behrn Arena, och det tog hemmalagets enbart 6 spel med start från egen 30-yards linje innan #12 Trevor Vasey hittade en vidöppen #17 Teodor Vanberg med en 30 yards passning och matchen första touchdown. Med ett godkänt extrapoäng av #23 Edvin Jönsson tog Örebro ledningen.
Ställning Örebro 7 – 0 Kristianstad.

Efter en bra retur på kickoff av Kristianstads #2 Jakob Stenberg som gav Kristianstad bollen på Örebros 47 -yards linje. Kristianstads anfall, lett av quarterback #1 Myron Norfleet, kämpade på bra nerför fältet, men efter en oturlig tappad passning på fjärde försök blev det Örebros boll igen.

Örebros anfall träder in och kommer utnyttja hela resterande tiden på första kvarten att ta sig nerför fältet. Med flera fina mottagningar av hela reciever kvartetten #17 Vanberg, #3 J. Lindéus, #21 Brolin och #14 Hammar, samt springspel av #20 Eklund och #49 Virgo så kunde Örebro åter hitta sig i endzone efter en trixig 2-yards passning av #12 Vasey till #3 Lindéus. Extrapoängs av #23 Jönsson är godkänt.
Ställning Örebro 14 – 0 Kristianstad.

Kristianstad börjar sitt anfall på egen 41-yardslinje. Efter tre försök och en för tidig start på fjärde försök väljer Kristianstad att punta bollen, och då startar klockan för knappa 3 minuter där mycket kommer hända.
10:36 (spelklocka): Kristianstad snappar bollen för att punta men bollen BLOCKAS av #36 Carlsson i Örebro och upplockad av #19 Batista.
10:30: Örebro startar sitt anfall på Kristianstads 25-yardslinje. På första försök hittar #12 Vasey återigen #17 Vanberg på en fin passning i endzone. Extrapoäng av #23 Jönsson är godkänt.
Ställning Örebro 21 – 0 Kristianstad.

10:18: Kristianstads anfall startar på egen 35-yardslinje med en passning till #23 Söderling men #44 Roth i Örebro lyckas slå ut bollen från hans händer i en tackling och #23 Jönsson kan plocka upp den.
10:13: Örebro startar sitt anfall på Kristianstads 38-yardslinje. på första tre spelen för Örebro blir det stoppat springspel, missat passpel, och två för tidiga starter på anfallet. Med 3e försök och 20 yards att ger #12 Vasey bollen till #20 Eklund som får perfekta blockar av sin offensiva linje i mitten, studsar utåt och får två ytterligare blockar av sina recievers och rusar ner för fältet för en fenomenal 47-yards touchdown. Edvin Jönsson sätter extrapoängen.
Ställning Örebro 28 – 0 Kristianstad.

09:16: Kristianstad ska ta emot avsparken från Örebro men TAPPAR bollen så att Örebros #23 Jönsson kan plocka upp den och låta anfallet gå igen igen.
09:12: Örebros anfall startar på Kristianstads 30-yardslinje. Efter ännu ett fint springspel av #20 Eklund och en mottagning av #17 Vanberg var Örebro på Kristianstads 8-yardslinje. Efter en misslyckad passning till #3 Lindéus var det quarterback #12 Vaseys tur att visa att han kan ta sig in på egna ben när han med långa kliv tog sig in i endzone för ännu en touchdown när spelklockan står på 07:59. Extrapoäng av #23 Jönsson godkänt.
2 minuter och 36 sekunders speltid har Örebro: Blockerat en Punt, gjort touchdown, plockat upp en fumble, gjort touchdown, plockat upp ännu en fumble, och sen avslutat med en touchdown.
Ställning Örebro 35 – 0 Kristianstad.

Med ställning 35 – 0 till Örebro betyder det att att ”Mercy rule” startar. Vilket betyder att klockan kommer att rulla förutom vid timeout, såvida inte Kristianstad skulle göra 10 obrutna poäng mot Örebro.

Med rullande klocka försöker Kristianstad i tappert försök ta sig nerför fältet. Bortalaget tar sig ända ner till Örebros 20-yardslinje innan quarterback #1 Norfleet blir sackad på fjärde försök. Örebro tar över bollen och tar sig nerför fältet med runningbacks #49 Virgo och #6 Claesson men tar sig bara ner till egen 49-yardslinje innan halvleken tar slut.

Ställning vid halvlek: Örebro 35 – 0 Kristianstad.

Andra halvlek

Andra halvlek kommer inledas av Kristianstads anfall. Men andra halvlek blir inte lättare för gästande laget heller. Kristianstad blir stoppad direkt och på fjärde försök så får man ännu en punt BLOCKAD av ingen mindre än #36 Carlsson igen, denna gången var det #23 Jönsson som plockade upp den.

Örebros anfall marcherar ner i sin vanliga takt med mottagningar av #17 Vanberg och #14 Hammar, samt springspel med #20 Eklund. Lite flaggor kommer på Örebros anfall men man hittar sig tillslut på Kristianstads 17-yardslinje där man förvånansvärt ser veteranen #33 Filip Jönsson ställa sig i backfältet för att få en överlämning och tågar in sig i endzone för ännu en Örebro touchdown. Edvin Jönsson står ännu en gång för ett lyckat extrapoäng.
Ställning: Örebro 42 – 0 Kristianstad.

Kristianstad kommer ut med sitt anfall för att försöka sig hålla uppe moralen, men Örebros försvar stänger bara ner. Efter en fenomenal sack av #44 Roth så blev det en punt av Kristianstad, som denna gången kom iväg.

Örebro försöker nu bara spela ut tiden som rullar på, men vill ändå hålla tempot uppe. Efter ha startat på egen 27-yardslinje tog man sig till endzone men en avslutande passning till #21 Brolin, som oturligt nog landade dåligt och gjorde illa sig utan kontakt av motståndare. Denna gången blev det halt i händerna för hållaren #1 Lindéus på extrapoängs försöket, och Kristianstad lyckades plocka upp bollen och springa hela vägen till Örebros målområde för att få två poäng, och därmed Kristianstads enda poäng för matchen.
Ställning: Örebro 48 – 2 Kristianstad.

På matchens tre sista spel valde Kristianstad att vila sin QB #1 Norfleet och ta in #2 Stenberg som QB istället. Efter två tappra försök till att springa med bollen gör man en sista hail mary pass som glider genom händerna på Örebro spelaren #19 Batista och klockan rullar ut.

Slutresultat: Örebro 48 – 2 Kristianstad.

MVP Örebro: #23 Edvin Jönsson (5.5 Tacklingar, 1 TFL, 2 Fumbles, 1 Sack, 6 PATs)
MVP Kristianstad: #2 Jakob Stenberg (30y rushing, 24y recieving, 79y KO returns)

Poänggörare Örebro: #17 Teodor Vanberg (12 poäng), #20 Jonathan Eklund (6 poäng), #3 Jesper Lindéus (6 poäng), #12 Trevor Vasey (6 poäng), #21 Rasmus Brolin (6 poäng), #33 Filip Jönsson (6 poäng), #23 Edvin Jönsson (6 poäng).
Fullständig statistik hittas på: superserien.se

Nästa helg på söndagen den 26e maj åker Örebro till ärkerivalen Carlstad Crusaders för toppmöte. Carlstad har tagit första plats i tabellen efter ha besegrat regerande mästarna Stockholm mean machines med 7 – 21. Carlstad är då klara för slutspel och Semifinal då en eventuell förlust mot Örebro (som är deras sista match) inte kommer påverka tabellen, men Carlstad letar nog hämnd efter att Örebro snuvat dem på slutspelsplats 2023. Matchen spelas på Sola arena i Karlstad, söndag 26e Maj, kickoff 15.00.