Sverige klara för EM-final: åtta representanter från Black Knights i truppen

Sveriges landslag i amerikansk fotboll besegrade Finland i dagens semifinal med 22-14 (9-14) på ett regntungt MUP Stadium i Vantaa, Finland. Finalen spelas i slutet av oktober mot antingen Frankrike eller Italien.

Örebro Black Knights representerades av totalt sex spelare och två coacher. För Johan Stål och Sebastian Nilsson var det tredje matchen de ingår i tränarstaben, som wide receiver- och offensiv linjecoach. Det var också deras tredje seger och duon är därmed obesegrade som landslagstränare.

Foto: Micael Jönsson

På spelarsidan var det Edvin Jönsson LB, Rikard Carlsson LB, Cewin Eriksson DB, Filip Wetterberg WR, Jesper Lindéus WR och Johannes Lindéus WR som iklädde sig de blågula färgerna. Alla tillhör den unga generationen som på allvar slagit genom de sista två åren och var starkt bidragande till att Black Knights herrar vann sitt första SM-guld tidigare iår. Det ser med andra ord ljust ut för Black Knights framtid.

För Finland spelade evigt unga Veikka Lehtonen som skördade stora framgångar på Behrn Arena när han spelade för Black Knights under fem säsonger mellan 2013 – 2016 och 2019.

Veikka Lehtonen i Black Knights.

Vilket lag som blir Sveriges finalmotståndare är ännu lite oklart då den andra semifinal mellan Frankrike och Italien ställts in p.g.a. ett coronautbrott i den franska truppen. Italien har förklarat sig som segrare och om det internationella förbundet håller med kommer Sverige möta två andra Black Knights-bekanta spelare. För Italien spelar RB Mike Gentili och LB Nikolas Knoblauch som båda representerade Örebro i 2020.