Mr. Black Knights ny HC för herrlaget

Säsongen närmar sig, och Black Knights herrlag har full fokus på att bygga laget som skall ta sig an motståndare i både Superserien och Scandinavian League i 2023.

Efter säsongen 2022 har sportgruppen jobbat hårt för att staka ut vägen vidare för herrlaget. En återkommande tanke i det arbetet har varit en önskan om en coachstab bestående av flest möjligt fastboende i Örebros närhet, och att detta gäller speciellt för lagets HC. Det är därför med stor glädje sportgruppen kan presenter herrlagets nya HC.

För att få nödvändig kontinuitet i utvecklingen av laget har vi sett hur viktigt det är att ledaren för coachstaben är i närheten av laget hela året.

Johan Sjögren Örebro Black Knights
Majs tillsammans med sönerna Filip och Edvin

Valet föll på Micael ”Majs” Jönsson, som efter en stunds betänkningstid tackade ja till uppdraget. Micael har varit engagerad i Black Knights sedan starten av föreningen, i absolut alla roller som finns, och han är det närmaste vi kommer en Mr. Black Knights. Han har fantastiska organisatoriska kunnskaper och erfarenheter, både från föreningslivet och näringslivet. När man pratar med folk som känner honom, är det hans ledaregenskaper och förmåga att se andra individer som dras fram – Majs leder genom att gå först och visa vägen, samtidigt som han tar vara på individerna.

Vi behöver en HC som kan jobba nära laget genom hela året, och som drar i alla trådar för att laget och tränargruppen skall dra år samma håll. Det är också viktig att denna person är samlande för alla åldrar i laget, både de unga som är på väg fram och de rutinerade hörnstenarna i laget. Majs är den personen.

Johan Sjögren Örebro Black Knights

Första mötet med sporten var i 1983 när Majs var utbytesstudent på High School i Ft Wayne, Indiana. Efter spel i USA var det ett enkelt beslut att sluta sig till det nyetablerade laget Örebro Black Knights i 1990. Majs var aktiv i laget, som spelare, när Black Knights gick obesegrade genom seriesystemet från division 2 helt upp till Superserien i åren mellan 1990 till 1993. Han bidrog också som DC och DL-coach, i tillägg till arbete i styrelsen under 90-talet. Micael var också aktiv i arbetet med att få, på den tiden, Sveriges kanske bästa coach i Martin Lundberg till Black Knights i 1996. Med Martins händer på rodret kom lagets första storhetstid, som resulterade i två silvermedaljer i 1998 och 1999.

En ung Majs på Northside Highschool Ft Wayne, Indiana

Början av 2000-talet är kanske Black Knights medeltid, och också en tid då Majs inte var aktiv i föreningen, där föreningen mestadels var ute av Superseriens strålkastare. Några år senare, när hans egna söner (Filip och Edvin Jönsson) fattade intresse för sporten, kom Majs tillbaka. I tillägg till att coacha allt från U13 till U19, tog han också på sig rollen som ordförande i föreningen i 2008. Arbetet med att ta laget tillbaka till landets högsta serie, och början på herrlagets andra storhetstid, tog 3 år. Efter 7 år som ordförande var det tid för nya arbetsuppgifter i herrlagets sportgrupp, där han fortfarande håller till. Sedan 2011 har Black Knights varit fast inventar i Superserien, och vann sitt första SM-guld på herrsidan i 2021.

Hårdspringande RB i början av 90-talet

Som HC kommer Micael fokusera på tydlighet, hög standard och team commitment. Tydlighet i form av värderingar, mål och förväntningar. Hög standard i form av fokus på att alltid bli bättre. Team commitment i form av att träna hårt, och alltid göra det som är bäst för laget. Han benämner årets coachstab som en kombination av nybygge och kontinuitet.

Årets coachstab är i sin helhet ett nybygge, men med element av coacher som har varit med länge och som bidrar med viktig kontinuitet. Det är framförallt på försvarssidan coach-gruppen är stabil. På anfallet är nästan alla i nya roller, men alla har många års erfarenhet inom sporten och är grymt duktiga.

Micael Jönsson, HC Örebro Black Knights

Micael tror att den största utmaningen blir att skapa den identitet vi vill ha, där alla hittar sin roll som positionscoacher, men också i samarbetet med övriga för att kunna utveckla både spelare och spelsätt. Han menar att det är viktigt att tillpassa strategien på planen till spelarna som finns i laget, men sticker inte under stolen med att det finns områden som måste förbättras.

Fotbollsmässigt behöver vi bli bättre i vårt springspel. På den defensiva sidan behöver vi fortsätta att vara starka mot springspel, men bli betydligt bättre i vårt passförsvar.

Micael Jönsson, HC Örebro Black Knights

Med alla brickor på plats i coach-staben rättas nu allt fokus på att prestera på planen. Sportgruppen önskar Majs lycka till i arbetet under 2023 och vidare.