Preview: SM-final Mean Machines at Black Knights

Stockholm Mean Machines gick segrande ut ur semifinalen mot Carlstad Crusaders och blir därmed Örebro Black Knights motståndare i SM-finalen på Behrn Arena kl 15:00 på lördag. En final där Black Knights blev direktkvalificerade, efter en historisk serieseger i Superserien herr.

Till matchen mot Crusaders kom Stockholm utan sin kanadensiska QB Brett Hunchak som nu har missat två raka matcher, utan någon egentlig förklaring från Mean Machines, och hans medverkan i finalen är därmed ett frågetecken.

Cesar Hebel sackar Stockholms QB Hunchak.
Foto: Jonas Domfors

I Hunchaks frånvaro, mot Crusaders, tog WR Retzlaff över rodret som QB, och han genomförde en när perfekt taktisk match. Stockholm drog ned tempot varje gång de hade bollen för att begränsa Carlstads chanser att göra poäng. Bakom ett tungt springspel, där Retzlaff själv stod för nästan hälften av Mean Machines yards i matchen, kunde Stockholm mala ned sin motståndare.

Det är därför inte konstigt att Örebros HC Sam Eisenstadt pekar ut just Retzlaff som en nyckelperson, i Stockholms anfall, som måste stoppas.

Our focus going into the final is to slow down Retzlaff and play a physical football game until the final whistle.

Sam Eisenstadt, HC Örebro Black Knights

Årets första möte mellan lagen slutade med en vinst till Örebro där slutresultatet skrevs till 33-20. I den matchen gick Black Knights upp till en 26 poängs ledning innan Stockholm vaknade till och kunde göra tre TDs genom passningar från Hunchak. Örebro punkterade dock matchen när Trevor Vasey hittade fram, till Filip Wetterberg, med sin femte TD för dagen.

Filip Wetterberg fångar en TD. Totalt fångade han 8 passningar för 158 yards och 2 TDs när Örebro och Stockholm möttes tidigare under säsongen. Foto: Jonas Domfors

Stockholm kan stoltsera med ligans bästa försvar och i mitten huserar seriens tacklingsledare, tysken Niko Knoblauch. Försvarets styrka ligger dock i att stoppa springspel. Det utnyttjade Örebros anfall i första matchen mellan lagen och vi kan vänta att Black Knights anfall väljer att fllytta bollen genom luften även i finalen.

Örebros QB Trevor Vasey har kastat fler TDs och för mer yards en någon annan i serien och han har tre mottagare som toppar statistiken i olika kategorier. Jesper Lindéus och Filip Wetterberg är de mottagare som fångar flest bollar per match medans Johannes Lindéus har plockat ned flest bollar i målområdet.

Johannes Lindéus fångar en av årets totalt 7 TDs.
Foto: Jonas Domfors

Black Knights försvar släppte till många yards i luften i sin sista match i grundserien mot Carlstad. I den matchen saknades Cewin Eriksson som fångade en INT i sin Superserie-debut mot Mean Machines tidigare under säsongen. Cewin är nu tillbaka och hjälper till att stärka ett annars redan starkt försvar. Örebro har som enda lag i serien inte släppt in en TD på marken. Black Knights lägger också mycket press på motståndarnas passpel och inget lag i serien jagar QBs bättre än Black Knights, som har skrapat ihop 8 sacks under säsongen.

Rikard Carlsson sackar Stockholms QB Hunchak.
Foto: Jonas Domfors

Är denna final redan avgjord om Stockholm saknar sin QB? Absolut inte. Mean Machines visade i semifinalen att de kan vinna mot vilket lag som helst, även utan Hunchak. Stockholms tunga springspel tröttade verkligen ut Carlstads försvar i semifinalen och tålamodet de visade när de konsekvent höll sig till planlagd taktik var imponerande. Något liknande är att förvänta från Stockholm till helgen, om nu inte Hunchak mirakulöst är tillbaka.

Stockholm Mean Machines showed they can beat anyone even without their starting QB. They are a very talented team and we will not overlook them.

Sam Eisenstadt, HC Örebro Black Knights
Örebros QB Trevor Vasey avancerar med bollen mot Stockholm under första mötet mellan lagen för året. Black Knights vann matchen 33-20.
Foto: Jonas Domfors

Det väntas spänning, drama och stor publik på Behrn Arena på lördag när SM-finalen sparkas igång. En seger till Örebro ger ett historiskt första guld på herrsidan. Detta är med andra ord inget man vill missa och biljetter säkrar ni genom att klicka här.

Preliminära starters
QB Trevor Vasey
RB Kasper Wedberg
WR Johannes Lindéus
WR Jesper Lindéus
WR Filip Wetterberg
WR Jimmy Palmborg
OL Martin Jäppinen
OL Viktor Kreu
OL Sebastian Nilsson
OL Johan Ivarsson
OL Oscar Sundqvist

DL Filip Jönsson
DL Martin Jäppinen
DL Cesar Hebel
DL Henrik Vestman
LB Edvin Jönsson
LB Rasmus Brolin
LB Rikard Carlsson
DB Eric Murphy
DB Cewin Eriksson
DB Lukas Nyström
DB Jonathan Armendariz