Franska ligans MVP tillbaks i Black Knights

Kasper Wedberg kom till Örebro Black Knights år 2015 från Dalecarlia Rebels. Som en oerfaren spelare slogs han om konkurrensen för speltid med några av Sveriges bästa runningbacks i ett lags om byggde mycket av sin identitet genom just ett tungt springspel i Aaron Fiddlers offense.

Jag tvekade inte en sekund när Black Knights ringde mig och jag hittade både lägenhet och jobb i Örebro väldigt snabbt. Jag tränade stenhårt och kämpade för att få speltid och när jag till slut fick det så bröt jag ett finger och fick gipsa. Jag vägrade ha gips och fick istället en plastskena så jag kunde spela SM-finalen i ett regnigt Uppsala mot Carlstad Crusaders.  

Kasper Wedberg, RB
Foto: Andreas Lundgren

Wedberg är en exemplarisk spelare när det gäller träningsvilja, pålitlighet och att vara ”coachable”. Det hårda slitet i gymmet och på träningarna lönade sig, och 2016 fick Kasper ännu mer speltid innan han stukade foten och fick gipsa tummen samma vecka och därmed missade semifinalen semifinalen på Behrn Arena mot Uppsala 86ers som laget sedermera förlorade.

2017 förtjänade slitvargen äntligen min plats som starting runningback och hade mitt livs bästa säsong i Black Knights med över 700 rushing yards och 12 touchdowns. Han krönte säsongen med att bli utsedd till ”Årets runningback” i Superserien och fick spela med svenska landslaget för första gången.  

Mina tre första år i ÖBK var verkligen bra, jättebra lagkänsla med alla inblandade. Lagkamrater, tränare, funktionärer och supporters. Det känns som man är en del av en stor familj.

Kasper Wedberg

Efter säsongen 2017 flyttade Kasper till Frankrike för att lära sig franska och spela fotboll. Han skrev på för Falcons de Bron/Villeurbanne i storstaden Lyon som spelade i högsta serien.

Laget vann tyvärr bara en match på hela säsongen men det var en väldigt häftig upplevelse att bo och att spela spela fotboll i ett land där dom nästan inte pratar ett ord engelska. 

Kasper Wedberg

2019 värvades Kasper till ett av de bästa lagen i Frankrike, Thonon Black Panthers. De gick obesegrade genom hela säsongen och Kasper vann äntligen en första guldmedalj. Han hade sitt livs bästa säsong med över 800 yards och 11 Touchdowns mot tufft internationellt mostånd. Laget spelade också två matcher i Europaligan CEFL (Central European Football League) mot Swarco Raiders (Österrike) och Milano Seamen (Italien). Säsongen kröntes med en plats i Sveriges EM-kvaltrupp som skulle spela mot Ryssland och Storbritannien samma år.

2020 var planen att Wedberg skulle fortsätta sin internationella karriär i Europas kanske bästa lag New Yorker Lions från staden Braunschweig i Tyskland.

Jag flög dit som planerat, men hann bara vara där i en vecka och blev hemskickad innan det blev karantän i hela landet. New Yorker Lions gick nyligen ut officiellt med att dom drar sig ur säsongen i German Football League 2020 p.g.a rådande pandemi, varpå möjligheten att spela i Black Knights igen öppnades.

Kasper Wedberg

Nu ser Wedberg fram emot att återigen spela i Örebro med många av de lagkamrater han lämnade inför säsongen 2018.

Jag är såklart ledsen att det inte blev något GFL i år men samtidigt är jag väldigt glad att vara tillbaka i Black Knights-familjen! Jag ser verkligen fram emot att få spela i Sverige igen och speciellt på Behrn Arena som jag saknat mycket. Årets lag har unga spelare som äntligen får spela i Superserien med elitlaget. Jag tror många ser oss som underdogs men vi har mycket talang och jag vet alla kommer att göra sitt yttersta. Vi kommer att spela hårt för att vinna matcher, och förhoppningsvis kan det ta oss tillbaka till SM-final igen!  

Kasper Wedberg