Oscar PT ska ta Black Knights-junior upp i Elitlaget

Oscar Turgut – mer känd som Oscar PT – har sedan säsongen 2015 sponsrat Black Knights. Oscar har ett förflutet inom klubben som spelare (running back) och en förkärlek för sporten som inte går att ta miste på.

– Jag gick alltid på San Diego Chargers matcher när jag bodde i USA och pluggade till PT. Favoritspelaren var Ladanian Tomlinson, men nu ska ju Chargers flytta till LA så jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu, kanske får börja heja på något annat lag, säger Oscar och skrattar.

Inför årets utvärdering av samarbetet har Oscar och Head Coach Aaron Fiddler satt sig ner och gått igenom hur man på bästa sätt kan utnyttja Oscars kompetens för att stärka föreningen. Som en del i Young Knights-projektet (där Black Knights har som mål att stärka ungdomssatsningen på olika sätt) kommer Oscar i år att ta en ung spelare med rätt arbetsmoral och vilja samt fotbollsmässiga förmåga och ge hen de rätta verktygen för att förbereda sig fysiskt för spel på nästa nivå.

– Det här är en unik möjlighet för den utvalde spelaren att få enskild coachning utanför den vi som förening erbjuder, och detta av en partner som både brinner för klubben men som också har en kompetens som kommer innebära all världens möjligheter att utvecklas fysiskt. Jag är riktigt exalterad över att se vilket resultat vi kan åstadkomma när projektet gått i mål, säger Head Coach Aaron Fiddler.

Vid urvalsprocessen har Oscar och Aaron plockat fram ett par spelare från U17-U19 som uppfyller projektets kriterier.

– För mig är det viktigt att spelaren jag hjälper ska vilja ha min hjälp och vägra ge upp förrän vi har kommit i mål. Jag kan motivera en människa till en viss gräns, men vill man inte så vill man inte. Det är viktigt för mig att det är en spelare som VILL utvecklas och som har hjärtat på rätt ställe. Någon som kan vara en god förebild för andra spelare och visa på att allt är möjligt med rätt träning och disciplin. Både jag och Aaron är övertygade om att det kommer ge en intressant snöbollseffekt i form av en ögonöppnare för yngre spelare. I det arbetet har Aaron varit ovärderlig i att ta fram bra kandidater, samt i säkerställandet av spelarnas kvalitéer som amerikanska fotbollsspelare, säger Oscar.

Valet kom till slut att falla på U17-spelaren Filip Wetterberg. Fiddler motiverar valet med att han uppfyller alla önskemål på listan, men lyfter fram hans karaktär som den mest avgörande faktorn.

– Vi har ett stort gäng otroligt duktiga spelare i våra ungdomslag som alla uppfyller de kriterier vi satt upp för projektet. Att välja ut en enda spelare har därför varit svårt, men det som kom att avgöra till slut var Filips extrema karaktär och arbetsmoral. Även vid tillfällen när jag varit med honom på gymmet under extraträningar och han gjort klart veckans program fortsätter han att slita på med snabbhetsträning och powerlyft istället för att ta ett lugnt pass av och bygga biceps. Det är sån han är, han går alltid den extra metern och slutar därmed aldrig att utvecklas. Dessutom ser jag en potential i att genom detta projekt möjliggöra för honom att lära sig spela på en ny position i försvaret där jag tror han har möjligheten att bli dominant i Superserien när det är dags för honom att ta klivet upp.

filip wetterberg

Filip har främst spelat wide receiver i anfallet och cornerback i försvaret. Aarons plan är dock att flytta över Filip som outside linebacker, en position där han i större utsträckning än tidigare kommer behöva bli mer fysisk och jobba med närkamper. En av de viktigaste målen för honom kommer därmed bli att lägga på sig högkvalitativ muskelmassa utan att för den sakens skull lägga på sig fettmassa och bli långsammare än han är idag. Detta kommer bli Oscar PTs uppdrag, att få upp Filip från 80 till 90 kg, samt jobba med den mentala biten och göra honom redo för att bli en aggressiv och dominant försvarsspelare på planen som ska kunna tackla receivers, runningbacks och quarterbacks.

– Jag är svintaggad för det här! Vi har döpt projektet till #Filip80till90 som ett led i ett projekt jag kört sen snart ett år tillbaka med en kund som ville gå ner från 140 kg till 85 kg på 1 år (366 dagar). Vi kallar det projektet för #Adam366 och är snart i mål med det. Nu ska det bli riktigt kul att komma igång med Filip, säger Oscar.

Oscar PT har ett imponerande CV  och har bland annat blivit utsedd till Årets bästa PT 2014 på Fitnessfestivalen. Ni kommer kunna följa #Filip80till90 på hashtaggen, samt på Oscar PTs och Black Knights sociala medier under säsongen.

Foto: 1) Andreas Varro 2) privat