Stenström slutar – ska utveckla sporten på förbundsnivå

För lite mer än ett år sedan anställdes Tobias Stenström av Örebro Black Knights för att jobba med ekonomiska och adminstrativa frågor i föreningen. Behover var stort av att få ordning och reda på området, och en struktur som är hållbar över tid. Precis detta – och även mycket annat – har Tobias åstadkommit under sin tid hos Black Knights.

Som en del i den kommande Idrottslyftssatsningen har Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet (SAFF) anställt en Föreningsutvecklare. Tobias – med över 25 års erfarenhet av föreningsliv, och mer specifikt inom amerikansk fotboll – har ett CV och en personlighet som passar rollen perfekt. Under helgens representantskapsmöte i Stockholm offentliggjordes således rekryteringen. Klubben har hela tiden varit informerad om Tobias ambitioner och har fått god tid på sig att förbereda sig för detta. Även om det är en förlust för Black Knights är det en vinst för svensk amerikansk fotboll att Tobias tillsätts på den här tjänsten. Dessutom kommer han finnas kvar inom organisationen avseende ekonomin på ideell basis framöver.

I ett öppet brev till föreningens medlemmar skriver Tobias följande:

”För er som följer amerikansk fotboll i Sverige på sociala medier så såg ni detta redan i lördags. Jag kommer att byta jobb under januari och arbeta som föreningsutvecklare mot alla föreningar i Sverige. Jag anmälde mitt intresse för en sådan tjänst redan i juli och det har varit en lång process där allt blev klart för ungefär 10 dagar sedan. Styrelsen och mina närmaste arbetskamrater har varit informerade under hela processen.
Som föreningsutvecklare får jag möjligheten att jobba för en spridning av sporten över hela landet genom SAFFs nya idrottslyftssatsning. Olika föreningar har möjligheter att jobba på olika sätt och det finns mycket vi kan lära av varandra. Med lite tur kommer jag tillbaka till Örebro med en ”bag of tricks” så vi kan fortsätta jobba framåt tillsammans.

Under min tid i föreningen har det varit allt från en glimrande enhörning till lite ”tyngre” perioder. Det lämnar så klart spår på många sätt och jag är gärna med på ett hörn i den här härliga organisationen där nu regnbågen lyser efter några lokala regnskurar. Därför betyder detta att bara för att jag byter jobb så kommer jag inte att lämna föreningen totalt. Jag kommer till viss del vara engagerad i det ekonomiska arbetet, men då på ideell basis utan någon ersättning. Jag finns även kvar som informationsstöd och för avlämning.
Det finns både för- och nackdelar med mycket och även med det här. Vi kommer med detta kunna lägga en budget för 2017 som gör att vid det årets slut har ekonomin i full balans. Det vi har brottats med är ett problem med tillgängliga pengar i kassan (likviditet) och när på året våra inkomster kommer. Inför 2018 så ska allt vara tipptopp om man spelar sina kort rätt. Nackdelen är så klart att det är en hel del arbete som nu behöver utföras på ideell basis. Framför allt rör det sig om administrativa uppgifter där man nödvändigtvis inte måste kunna så mycket om fotboll. 

Det viktigaste är att vi hjälps åt att dela på dessa uppgifter så att många gör lite mindre och att inte en person blir sittandes med en orimlig arbetsbelastning på ideell basis. Vi kommer att träffa på varandra inom kort igen är jag övertygad om, och jag finns kvar på samma gamla vanliga kontaktvägar som förut.”

Från Black Knights håll vill vi passa på att tacka Tobias för hans insatser under sin anställning hos oss, och önska stort lycka till i framtiden!