Fiddler: Om det inte är svårt, är det inte värt att göra

Redan vid 28 års ålder är han head coach för ett lag på högsta nivå i en sport som är på snabb frammarsch i Örebro. Med något så unikt som ett femårigt kontrakt påskrivet tar coach Aaron Fiddler Black Knights på en resa mot en långsiktig satsning som ska ge fyra guld säsongen 2020.

”If it’s not hard it’s not worth doing”

Det första som slår mig när jag sitter ner med Aaron över en lunch i Saluhallen är lugnet och mognaden denna relativt unge man besitter. Långt borta är NFL-glamoren och jakten på ära och berömmelse, här handlar det om att gå till jobbet varje dag.

– Det som driver mig är att få arbeta med människor från olika länder, med olika bakgrunder. Att utveckla individen och bli ett starkt lag tillsammans. De erfarenheter du får tillsammans i en grupp när du strävar mot ett uppsatt mål skapar band som hänger med livet ut. Men givetvis så handlar det också om tävlingen, att vinna.

Vi är många i och runt föreningen som längtar efter en vinst mot Superseriens giganter Carlstad Crusaders, men det där med att vinna är inte alltid så lätt.

– Det är bland det svåraste som finns. Du måste vara otroligt fokuserad på varje spel och du är aldrig bättre än ditt senaste spel. Att jobba hårt varje träning, varje dag är receptet för att nå framgång. Om det inte är svårt, är det inte värt att göra.

Örebro Black Knights är inte coach Fiddlers första uppdrag utanför fotbollens hemland USA. Han har tidigare varit offensiv  koordinator för både Berlin Adler och Marburg Mercenaries i Tyskland. När vi kommer in på skillnader lyfter Aaron här fram något som hedrar Black Knights-truppen.

– Vi har alltid väldigt hög närvaro på träningarna, killarna brinner verkligen för sporten. Du kan inte drömma om Superserie segrar om du bara har en arbetsmoral för Division 1. Så var det inte i Tyskland och inget man kan ta för givet när i princip alla spelare har heltidsjobb eller studier vid sidan av. I Tyskland fick man dock ha fler importer (läs amerikaner), vilket höjer kvaliteten på spelet.

Vad är skillnaden på spelet i hemlandet USA?

– Den största skillnaden är snabbheten på spelarna, vilket innebär att spelet blir mycket snabbare. De är i högre grad atletiska.

När vi på läktaren lätt bländas av när Black Knights quarter back John Knox briljerar i snabbheten som Aaron beskriver ovan, då är det andra saker som gläder Fiddler lika mycket.

– Jag ser det stora i det lilla. När t.e.x. en försvarsspelare går in och gör sitt jobb klanderfritt eller när en spelare tar ytterligare ett kliv i sin utveckling. Detaljer som inte är så lätta att upptäcka från läktaren.

”You can’t have Super Series dreams if you are only going to have a Division 1 work ethic.”

Till sist, vilka spelare har imponerat eller överraskat mest hittills?

– Jonathan Armendariz är den spelare som utvecklas mest varje dag. Sebastian Gauthier, en atletisk kille som spelar hårt. Imponerar med hur snabbt han rör sig. Sebastian skulle kunna spela på en hög nivå i USA. Tomas Jacobsen överaskar positivt med de spel han gör. Eric Karlsson är inte stor, men han vet alltid vad han gör. Passionen han har för sina medspelare gör honom till en inspirerande person.

Björn Sundström

Foto: Andreas Lundgren